Keto, ketogenní strava, nutriční ketóza
Ketogenní strava, nebo „keto“, jak ji dnes spousta lidí označuje, se zaměřuje na konzumaci potravin s nízkým obsahem uhlohydrátů (též zvaných sacharidů) a potravin s vysokým obsahem tuku.
Tahle vysokotučná strava s nízkým obsahem sacharidů poskytuje tělu potřebnou výživu. Tímto způsobem se začne doslova měnit váš metabolismus (způsob, jakým vaše tělo zpracovává vše, co sníte a vypijete).
Místo spalování cukrů jako palivo pro vaše tělo (na to jste nejspíš zvyklí doposud), začne vaše tělo spalovat tuk jako preferovaný zdroj paliva. A tenhle proces se nazývá KETÓZA.
Abyste tomuto procesu lépe porozuměli, pojďme si rozdělit uhlohydráty na tři hlavní typy, které se nacházejí v potravinách.
škroby .
Škroby naše tělo tráví trochu déle, protože jsou nejprve rozděleny na jednoduchý cukr, což logicky vede k pomalejšímu zvýšení hladiny glukózi v naší krvi. Toto „opožděné“ zvýšení hladiny cukru v krvi v mnoha výživových kruzích stále vede k přesvědčení, že škroby jsou „dobré sacharidy“. Paradoxně naše tělo zachází s cukrem a škrobem podobným způsobem a proto se při keto dietě nebo low carb stravování omezují na minimum.
cukry .
Cukry jsou jednoduché sacharidy. Naše tělo je rychle stráví a okamžitě se nám zvýší hladina glukózy v krvi. Zjednodušeně řečeno je to jako náhlý a krátký výboj energie z cukru, který se pak zhroutí jako domeček z karet a naše slinivka musí vyprodukovat více inzulínu, než je potřeba k zachování normální hladiny. Proto možná stále více slýcháme, že bychom se měli vyhnout jednoduchým cukrům.
vláknina .
Vláknina je jediným uhlohydrátem, který neovlivňuje hladinu cukru v naší krvi. Keto dieta s nízkým obsahem sacharidů podporuje větší příjem vlákniny. V tomto případě vám vláknina poslouží jako „nástroj“ pro lepší trávení toho, co sníte. Můžete jíst vlákninu a nemusíte se strachovat, že vám sacharidy vyskočí nahoru.