Krémová polévka z květáku se slaninou je bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů a je tak snadná!

Hodnocení

Mnoho lidí zná ze školy "mléčnou polévku z květáku", což je za mě osobně fakt hnus. Někdo zase polévku dělá z jíškového základu. Tomu se při keto chceme vyhnout. Tahle polévka bude krémová bez jakéhokoliv zahušťování a chuť smetany a sýra z ní udělá ohromnou bombu, která navíc zasytí.

TweetUložitSdílet
Příprava15 minutVaření50 minutJíst můžete za1 hod 15 minut

Nejdřív si nachystám všechny suroviny


 650 g syrového květákuvyšlo nám to zhruba na 4-6 porcí
 olivový olej
 sůl
 pepř
 100 g delikatesní slaninyuzená z Lidlu super
 35 g cibulezhruba půlka malé
 1200 ml kuřecího vývaru
 200 g tučné smetany ke šlehání
 60 g parmazánu
 špetku muškátového oříšku

Pomocníci, které v receptu používám

  • pekáček na upečení květáku (cca 20x30 cm)
  • tyčový mixér
  • větší hrnec na vaření polévky
  • struhadlo na parmazán
  • větší pánev na opečení plátků slaniny a kleště na jejich obracení
  • papírový ubrousek (silnější kuchyňský)
  • šťouchadlo na brambory

Jdeme na to?

1

Nastavím si troubu na 230 stupňů, aby se mi zahřála. Opláchnu květák a zbavím ho listů. Odkrajuju jenom hlavní košťál a u jednotlivých menších hlaviček část košťálu nechávám. Nalámu do pekáče květák na menší hlavičky. Ty zakápnu olivovým olejem (lehce), osolím a opepřím. Snažte se květák rozprostřít po celé ploše pekáče, ať se rovnoměrně propeče. Ještě ho celý na pánvi rozmíchám, aby se mi olej, sůl a pepř dostal na všechny části květáku.

2

Samozřejmě byste květák nemuseli vůbec "zapékat" a hodit ho do polévky syrový, ale to propečení jej krásně ochutí a polévka bude o to intenzivnější. Vyplatí se to. Vložte květák do předehřáté trouby a pečte zhruba 20 minut. Protože neznám vaši troubu, raději po 15 minutách mrkněte, aby se vám květák nespálil.

3

Výsledkem by měl být opečený květák lehce nazlátlé barvy, který můžete zatím odložit někam stranou.

4

Ze 100 g balení slaniny dejte 2 plátky stranou, ty si pak ke konci opečete jako slaninový chips k polévce. Větší část slaniny nakrájejte na větší kostky.

5

Malé množství cibule dodá polévce hromadu chuti, takže si myslím, že je naprosto nezbytné jí použít. Pokud byste ale potřebovali snížit množství cukru, tak se jí holt vzdejte. Já dávám jenom půlku menší cibule. Tu si nakrájím na menší kostičky.

6

Rozehřejte hrnec (není nutno přidávat tuk, slanina ho má dost) a přidejte slaninu. Opečte ji do křupava (bacha, ať se vám nespálí) a pak přidejte cibuli. Restujte za stálého míchání, než vám cibule nezesklovatí. Pokud se vám na spodní části hrnce chytne výpek ze slaniny, nic si z toho nedělejte - ten my využijeme.

7

Postupně přilijte kuřecí vývar a sledujte, jak se vám výpek od dna hrnce oddělí. To je ono! Teď je čas přidat upečený květák. Sami vidíte, že květák bude maličko vykukovat. Pokud je trošku více potopený, nic se neděje. Část se vyvaří a bude to super.

8

Květák vařte zhruba 20 minut dokud nebude měkký.

9

Mezitím si můžete nastrouhat parmazán na struhadle. Na jemnější části. Stejně se nám pak v polévce rozpustí.

Nyní se nabízí 3 varianty, jak polévku dokončíte
10

1) Můžete květák nechat na kusy, pokud rádi v puse koušete.
2) Můžete použít šťouchadlo na brambory a v polévce ho promačkat (jako, když jste byli zvyklí šťouchat brambory).
3) Můžete použít šťouchadlo a dorazit polévku ručním tyčovým mixérem - vznikne vám hutný krém (tuhle variantu jsem zvolila já).

11

Ať už jste zvolili jakoukoliv variantu, udělejte ji. Poté do polévky nalijte smetanu, promíchejte a přidejte nastrouhaný parmazán. Ten se během chvíle rozpustí. Přidejte špetku muškátového oříšku, zamíchejte a ochutnejte. Sami ucítíte, jestli to bude chtít ještě trochu soli nebo pepře.

12

Rozehřejte si pánev a na sucho na ní opečte zbylé 2 plátky slaniny. Aby vznikly chipsy. Položte je na silný papírový ubrousek, aby vám okapal zbytečný tuk a můžete jít servírovat.

Pár tipů na závěr 😎 

  • polévka vám v lednici vydrží 3-4 dny
  • můžete jí také zamrazit do krabiček a vydrží vám až 3 měsíce
  • pokud vám po uvaření a rozmixování přijde krém až moc hustý, jednoduše jej nařeďte kuřecím vývarem a znovu provařte (jenom krátce)
Nechte si chutnat. 😜

Katka .

KategorieKuchyněMetoda vaření,

 

Suroviny

 650 g syrového květákuvyšlo nám to zhruba na 4-6 porcí
 olivový olej
 sůl
 pepř
 100 g delikatesní slaninyuzená z Lidlu super
 35 g cibulezhruba půlka malé
 1200 ml kuřecího vývaru
 200 g tučné smetany ke šlehání
 60 g parmazánu
 špetku muškátového oříšku

Postup

1

Nastavím si troubu na 230 stupňů, aby se mi zahřála. Opláchnu květák a zbavím ho listů. Odkrajuju jenom hlavní košťál a u jednotlivých menších hlaviček část košťálu nechávám. Nalámu do pekáče květák na menší hlavičky. Ty zakápnu olivovým olejem (lehce), osolím a opepřím. Snažte se květák rozprostřít po celé ploše pekáče, ať se rovnoměrně propeče. Ještě ho celý na pánvi rozmíchám, aby se mi olej, sůl a pepř dostal na všechny části květáku.

2

Samozřejmě byste květák nemuseli vůbec "zapékat" a hodit ho do polévky syrový, ale to propečení jej krásně ochutí a polévka bude o to intenzivnější. Vyplatí se to. Vložte květák do předehřáté trouby a pečte zhruba 20 minut. Protože neznám vaši troubu, raději po 15 minutách mrkněte, aby se vám květák nespálil.

3

Výsledkem by měl být opečený květák lehce nazlátlé barvy, který můžete zatím odložit někam stranou.

4

Ze 100 g balení slaniny dejte 2 plátky stranou, ty si pak ke konci opečete jako slaninový chips k polévce. Větší část slaniny nakrájejte na větší kostky.

5

Malé množství cibule dodá polévce hromadu chuti, takže si myslím, že je naprosto nezbytné jí použít. Pokud byste ale potřebovali snížit množství cukru, tak se jí holt vzdejte. Já dávám jenom půlku menší cibule. Tu si nakrájím na menší kostičky.

6

Rozehřejte hrnec (není nutno přidávat tuk, slanina ho má dost) a přidejte slaninu. Opečte ji do křupava (bacha, ať se vám nespálí) a pak přidejte cibuli. Restujte za stálého míchání, než vám cibule nezesklovatí. Pokud se vám na spodní části hrnce chytne výpek ze slaniny, nic si z toho nedělejte - ten my využijeme.

7

Postupně přilijte kuřecí vývar a sledujte, jak se vám výpek od dna hrnce oddělí. To je ono! Teď je čas přidat upečený květák. Sami vidíte, že květák bude maličko vykukovat. Pokud je trošku více potopený, nic se neděje. Část se vyvaří a bude to super.

8

Květák vařte zhruba 20 minut dokud nebude měkký.

9

Mezitím si můžete nastrouhat parmazán na struhadle. Na jemnější části. Stejně se nám pak v polévce rozpustí.

Nyní se nabízí 3 varianty, jak polévku dokončíte
10

1) Můžete květák nechat na kusy, pokud rádi v puse koušete.
2) Můžete použít šťouchadlo na brambory a v polévce ho promačkat (jako, když jste byli zvyklí šťouchat brambory).
3) Můžete použít šťouchadlo a dorazit polévku ručním tyčovým mixérem - vznikne vám hutný krém (tuhle variantu jsem zvolila já).

11

Ať už jste zvolili jakoukoliv variantu, udělejte ji. Poté do polévky nalijte smetanu, promíchejte a přidejte nastrouhaný parmazán. Ten se během chvíle rozpustí. Přidejte špetku muškátového oříšku, zamíchejte a ochutnejte. Sami ucítíte, jestli to bude chtít ještě trochu soli nebo pepře.

12

Rozehřejte si pánev a na sucho na ní opečte zbylé 2 plátky slaniny. Aby vznikly chipsy. Položte je na silný papírový ubrousek, aby vám okapal zbytečný tuk a můžete jít servírovat.

Krémová květáková polévka

Stáhněte si mini průvodce keto dietou zdarma

Okořenila jsem ho tipy, které mi ulehčují život na keto dietě a přidala moje začátečnické chybky

    Stáhněte si mini průvodce keto dietou zdarma

    Okořenila jsem ho tipy, které mi ulehčují život na keto dietě a přidala moje začátečnické chybky

      Stáhněte si mini průvodce keto dietou zdarma

      Okořenila jsem ho tipy, které mi ulehčují život na keto dietě a přidala moje začátečnické chybky

        Napsat komentář

        Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *