Chapadel se není třeba bát! Mrtvé už vám nic neudělají. Zato vás odmění báječnou chutí na celý večer

Hodnocení

Chapadel se netřeba bát. Když se uvaří, je to delikateska. Kalmára pak za 2 minuty ogrilujete a přidáte k němu trochu čerstvého salátu se lžící zakysané smetany.

TweetUložitSdílet
Příprava15 minutVaření1 hod 40 minutJíst můžete za2 hod 20 minut

Nejdřív si nachystám všechny suroviny


Pro přípravu kalmára
 460 g chapadel z kalmara peruánskéhocca 2-3 porce
 menší cibule
 2 stroužky česneku
 2 mrkve
 1 petržel
 1 menší pórek
 pár kuliček růžového pepřemůžete dát i černý
 pár kuliček nového koření
 2 bobkové listy
Na salát
 jakýkoliv listový máte rádi
 olivový olej
 sůl
 2 rajčátkaideálné Tomino
 lžíci zakysané smetanymůžete, nemusíte

Pomocníci, které v receptu používám

  • velký hrnec na přípravu kalmára (ideálně papiňák, jinak to budete vařit až 3 hodiny)
  • středně velká pánev na ogrilování uvařeného kalmára
  • odstředivka, ve které odvodním umytý salát
  • mísa, ve které smíchám salát s rajčaty, olejem a solí

Jdeme na to?

Příprava kalmára v papiňáku
1

Kalmára je potřeba předem uvařit, jinak ho nerozžvýkáte. Proto si nejdřív nakrájejte všechnu zeleninu (já dělám na větší kusy), citron překrojte napůl. Česnek nechte vkuse, cibuli na čtvrtinky.

2

Opláchněte kalmára ve studené vodě. Dejte si vařit vodu ve větším hrnci a jakmile začne vařit, chytněte kalmára za silnou část a ponořte do vody a hned vyndejte. Udělejte to tak 3x. Je to z toho důvodu, aby maso nechytlo teplotní šok a neztuhlo. Pak by z toho byla žvejkačka. Když se vám začnou chapadla kroutit, je signál, že je načase ho ponořit. Kalmár by se měl vařit ponořený.

3

Poté můžete přidat zeleninu, překrojený citrón a koření a zakrýt papiňák. Není potřeba kalmára solit, je slaný už z podstaty.

4

Vařte jej zhruba 60-90 minut. Kalmár je hotový, když jím bez problémů projde nůž. Někdo po uvaření sundává černou kůžičku. Já to jím i s ní. Není vůbec závadná a až ho ogrilujete, krásně se speče. Po uvaření kalmára vytáhněte a nechte vychladnout.

Připravte si salát
5

Tady to bude jednoduché. Opláchněte jakýkoliv listový salát, který jste sehnali, šoupněte ho do ruční odstředivky, ať se zbavíte přebytečné vody z mytí. Do mísy k salátu nakrájejte rajčátka, osolte, opepřete podle chuti a zakápněte olivovým olejem. Ideálně citronovým.

Opečte či ogrilujte vychladlého kalmára
6

Já opékala na větší pánvi kalmára vcelku asi na lžičce olivového oleje. Minutku až dvě z každé strany. Nezapomeňte ho přisolit. Tím, že je kalmár už uvařený, tak je opečení i ogrilování spíš finiš a k salátu se skvěle tahle úprava hodí. Na servírování doporučuju kalmára nakrájet na menší kousky.

7

Pokud máte chuť, přikápněte si na talíř lžíci tučné kysané smetany.

Nechte si chutnat. 😜

Katka .

 

Suroviny

Pro přípravu kalmára
 460 g chapadel z kalmara peruánskéhocca 2-3 porce
 menší cibule
 2 stroužky česneku
 2 mrkve
 1 petržel
 1 menší pórek
 pár kuliček růžového pepřemůžete dát i černý
 pár kuliček nového koření
 2 bobkové listy
Na salát
 jakýkoliv listový máte rádi
 olivový olej
 sůl
 2 rajčátkaideálné Tomino
 lžíci zakysané smetanymůžete, nemusíte

Postup

Příprava kalmára v papiňáku
1

Kalmára je potřeba předem uvařit, jinak ho nerozžvýkáte. Proto si nejdřív nakrájejte všechnu zeleninu (já dělám na větší kusy), citron překrojte napůl. Česnek nechte vkuse, cibuli na čtvrtinky.

2

Opláchněte kalmára ve studené vodě. Dejte si vařit vodu ve větším hrnci a jakmile začne vařit, chytněte kalmára za silnou část a ponořte do vody a hned vyndejte. Udělejte to tak 3x. Je to z toho důvodu, aby maso nechytlo teplotní šok a neztuhlo. Pak by z toho byla žvejkačka. Když se vám začnou chapadla kroutit, je signál, že je načase ho ponořit. Kalmár by se měl vařit ponořený.

3

Poté můžete přidat zeleninu, překrojený citrón a koření a zakrýt papiňák. Není potřeba kalmára solit, je slaný už z podstaty.

4

Vařte jej zhruba 60-90 minut. Kalmár je hotový, když jím bez problémů projde nůž. Někdo po uvaření sundává černou kůžičku. Já to jím i s ní. Není vůbec závadná a až ho ogrilujete, krásně se speče. Po uvaření kalmára vytáhněte a nechte vychladnout.

Připravte si salát
5

Tady to bude jednoduché. Opláchněte jakýkoliv listový salát, který jste sehnali, šoupněte ho do ruční odstředivky, ať se zbavíte přebytečné vody z mytí. Do mísy k salátu nakrájejte rajčátka, osolte, opepřete podle chuti a zakápněte olivovým olejem. Ideálně citronovým.

Opečte či ogrilujte vychladlého kalmára
6

Já opékala na větší pánvi kalmára vcelku asi na lžičce olivového oleje. Minutku až dvě z každé strany. Nezapomeňte ho přisolit. Tím, že je kalmár už uvařený, tak je opečení i ogrilování spíš finiš a k salátu se skvěle tahle úprava hodí. Na servírování doporučuju kalmára nakrájet na menší kousky.

7

Pokud máte chuť, přikápněte si na talíř lžíci tučné kysané smetany.

Opečený kalmár se salátem

Stáhněte si mini průvodce keto dietou zdarma

Okořenila jsem ho tipy, které mi ulehčují život na keto dietě a přidala moje začátečnické chybky

    Stáhněte si mini průvodce keto dietou zdarma

    Okořenila jsem ho tipy, které mi ulehčují život na keto dietě a přidala moje začátečnické chybky

      Stáhněte si mini průvodce keto dietou zdarma

      Okořenila jsem ho tipy, které mi ulehčují život na keto dietě a přidala moje začátečnické chybky

        Napsat komentář

        Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *