Výživná a chutná polévka, která vás zasytí a rozehraje chutě na jazyku

Jakmile tuhle polévku jednou uvaříte, hned se do ní zamilujete. Kombinace hovězího masa, zelí a toho správného koření vám v kuchyni vykouzlí fantastickou vůni. Polévka je ideální na chladnější počasí, ale nebojte se ji uvařit i teď v létě. A třeba i na snídani.

TweetUložitSdílet
Příprava15 minutVaření45 minutJíst můžete za1 hod

Nejdřív si nachystám všechny suroviny


 olivový olej
 půl hlávky menšího bílého zelí
 300 g mletého hovězího masapoužila jsem hovězí zadní
 5 větších rajčatideálné Tomino, jsou lehce sladké a velmi chutné
 1 velká cibule
 2 stroužky česneku
 sůl
 pepř
 5 šálků hovězího vývaru z kostíje to odhadem 1 litr, pokud nemáte hovězí, můžete použít i kuřecí
 ½ lžičky tymiánu
 ½ lžičky sladké mleté papriky
 ½ lžičky oregana
 2 menší bobkové listy

Pomocníci, které v receptu používám

  • 3 l hrnec na uvaření polévky (vařila jsem v papiňáku)
  • malý ostřejší nožík na nakrouhání zelí
  • lis na česnek

Jdeme na to?

1

Připravte si suroviny, ať vám pak jde vaření od ruky. Nejdřív vytáhněte maso z lednice, ať se trochu ohřeje. Pak doporučuju si malým ostřejším nožem nakrouhat půl hlávky zelí. Druhou půlku můžete třeba naložit a udělat si z něj výborné kysané zelí bez cukru.

2

Nakrájejte rajčata i se slupkou (nám v polévce nevadí, stejně se to rozvaří) na menší kousky a nechte si je stranou (já je nechávám v talíři). K tomu nakrájejte větší cibuli nadrobno.

3

Do 3 litrového hrnce kápněte zhruba lžíci olivového oleje a přidejte cibuli. Za stálého míchání ji smažte 2-3 minuty. Není potřeba dozlatova, stačí zesklovatět.

4

Přidejte prolisovaný česnek, mleté ​​hovězí maso, sůl (šetřete, vývar už tak bude slaný) a pepř. Vařte na střední až vyšší výkon sporáku a dřevěnou vařečkou maso pořádně rozmačkejte, aby se vám opeklo. Není nutné víc, jak 7-8 minut.

5

Přidejte rajčata, nakrouhané zelí, bobkový list, tymián, oregano, papriku a zalijte to vývarem. Pokud by vám vývar nevyšel a zelí nebylo trochu pod hladinou, dolejte to vodou. Zelí by mělo jen lehce vykukovat. Já vařila v papiňáku a stačilo 30 minut bez nutnosti dolévat vývar (nebo vodu). Zelí by mělo být na zkus měkké.

6

Nakonec případně ještě dochuťte solí a pepřem a přidejte krájenou petržel, pokud jí doma najdete.

Můžete takovou polévku, když jste na ketodietě?

To víte, že ano! Zelí je ideální surovina pro ketodietu a v kombinaci s mletým hovězím masem do sebe dostáváte zdravé tuky a bílkoviny. Z tohoto množství vám vznikne zhruba 12 porcí (dávám do menších misek).

Každá porce má zhruba 145 kalorií a jen 5 g čistých sacharidů. Pokud polévku nesníte celou, zamrazte si ji po částech do mrazáku (třeba do krabiček).

Nechte si chutnat. 😜

Katka .

KategorieKuchyněMetoda vaření

 

Suroviny

 olivový olej
 půl hlávky menšího bílého zelí
 300 g mletého hovězího masapoužila jsem hovězí zadní
 5 větších rajčatideálné Tomino, jsou lehce sladké a velmi chutné
 1 velká cibule
 2 stroužky česneku
 sůl
 pepř
 5 šálků hovězího vývaru z kostíje to odhadem 1 litr, pokud nemáte hovězí, můžete použít i kuřecí
 ½ lžičky tymiánu
 ½ lžičky sladké mleté papriky
 ½ lžičky oregana
 2 menší bobkové listy

Postup

1

Připravte si suroviny, ať vám pak jde vaření od ruky. Nejdřív vytáhněte maso z lednice, ať se trochu ohřeje. Pak doporučuju si malým ostřejším nožem nakrouhat půl hlávky zelí. Druhou půlku můžete třeba naložit a udělat si z něj výborné kysané zelí bez cukru.

2

Nakrájejte rajčata i se slupkou (nám v polévce nevadí, stejně se to rozvaří) na menší kousky a nechte si je stranou (já je nechávám v talíři). K tomu nakrájejte větší cibuli nadrobno.

3

Do 3 litrového hrnce kápněte zhruba lžíci olivového oleje a přidejte cibuli. Za stálého míchání ji smažte 2-3 minuty. Není potřeba dozlatova, stačí zesklovatět.

4

Přidejte prolisovaný česnek, mleté ​​hovězí maso, sůl (šetřete, vývar už tak bude slaný) a pepř. Vařte na střední až vyšší výkon sporáku a dřevěnou vařečkou maso pořádně rozmačkejte, aby se vám opeklo. Není nutné víc, jak 7-8 minut.

5

Přidejte rajčata, nakrouhané zelí, bobkový list, tymián, oregano, papriku a zalijte to vývarem. Pokud by vám vývar nevyšel a zelí nebylo trochu pod hladinou, dolejte to vodou. Zelí by mělo jen lehce vykukovat. Já vařila v papiňáku a stačilo 30 minut bez nutnosti dolévat vývar (nebo vodu). Zelí by mělo být na zkus měkké.

6

Nakonec případně ještě dochuťte solí a pepřem a přidejte krájenou petržel, pokud jí doma najdete.

Polévka se zelím a mletým hovězím

Stáhněte si mini průvodce keto dietou zdarma

Okořenila jsem ho tipy, které mi ulehčují život na keto dietě a přidala moje začátečnické chybky

    Tento formulář je chráněn službou reCAPTCHA od Google | Ochrana osobních údajů a Smluvní podmínky

    Stáhněte si mini průvodce keto dietou zdarma

    Okořenila jsem ho tipy, které mi ulehčují život na keto dietě a přidala moje začátečnické chybky

      Tento formulář je chráněn službou reCAPTCHA od Google | Ochrana osobních údajů a Smluvní podmínky

      Stáhněte si mini průvodce keto dietou zdarma

      Okořenila jsem ho tipy, které mi ulehčují život na keto dietě a přidala moje začátečnické chybky

        Tento formulář je chráněn službou reCAPTCHA od Google | Ochrana osobních údajů a Smluvní podmínky

        Napsat komentář

        Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.