Oooooh pochválen buď tento famózní chleba!!!

Hodnocení

Dneska je to už 5 měsíců, co jsem přestala jíst kupované pečivo obsahující bílou mouku. Pečivo si pečeme doma sami. Jíme jej zhruba 4x týdně. Tenhle chleba mi doporučila jedna prima baba na Instagramu, takže se s radostí dělím o recept dál. Chleba je fakt bomba!

TweetUložitSdílet
Příprava10 minutVaření40 minutJíst můžete za1 hod 30 minut

Nejdřív si nachystám všechny suroviny


 6 vajec
 200 g strouhaného sýrapoužila jsem mozzarellu, ale lze nakombinovat třeba s ementálem nebo jiným výrazným švýcarským sýrem
 2 lžíce chia semíneknení nutné přes noc namáčet do vody
 sůldávám vždy alespoň lžičku
 1 lžička mletého kmínu
 2 lžičky sušeného mletého česneku

Pomocníci, které v receptu používám

  • skleněná mísa, ve které budu tvořit těsto
  • malý elektrický mlýnek (třeba ten na kafe), ve kterém rozsekám len a psyllium na prášek
  • hluboký talíř, ve kterém si promíchám sypké suroviny
  • metlička na rozmíchání vajec
  • forma vystlaná pečícím papírem

Jdeme na to?

1

Zapnu si troubu na 200 stupňů, aby se mi vyhřála a vytáhnu z lednice 6 vajec, aby se ideálně ohřála na pokojovku.

2

Do mísy rozklepněte vajíčka, přidejte sůl a metličkou rozšlehejte. Přidejte strouhaný sýr a promíchejte. Doporučuju to nedělat metličkou, ale třeba špachtlí nebo lžící, jinak to z metličky nevymyjete.

3

Do talíře si nasypte mleté psyllium, mleté lněné semínko (sekám si jej v elektrickém mixéru), prášek do pečiva a všechna semínka. Nezapomeňte na kmín a sušený česnek.

4

Hmotu přisypte k tekutým věcem a promíchejte. Bude to hutné, nebojte se toho. Směs nechte 1-2 minuty uležet. Psyllium na sebe váže veškeré tekutiny a díky tomu bude chléb takový, jaký má být.

5

Vystelte formu na chléb pečičím papírem a celou hmotu do ní natvarujte. Vložte do trouby na prvních 20 minut při teplotě 200 stupňů.

6

Pak teplotu snižte na 170 stupňů a pečte dalších 20 minut. Chleba je hotový ve chvíli, kdy bude kůrka na pohled hnědá a křupavá.

7

Když chleba vytáhnu z trouby, nechám ho zhruba 10 minut ležet ve formě. Pak ho opatrně vytáhnu i s pečicím papírem na prkýnko, aby se tam nedržela zbytečně vlhkost a chleba rychleji zchladnul. Servírovat se dá už po 20 minutách od upečení. Studený je samozřejmě nejlepší. Ale znáte to, když vám to provoní byt, nechce se vám čekat. 😁

Nechte si chutnat. 😜

Katka .

Kategorie

 

Suroviny

 6 vajec
 200 g strouhaného sýrapoužila jsem mozzarellu, ale lze nakombinovat třeba s ementálem nebo jiným výrazným švýcarským sýrem
 2 lžíce chia semíneknení nutné přes noc namáčet do vody
 sůldávám vždy alespoň lžičku
 1 lžička mletého kmínu
 2 lžičky sušeného mletého česneku

Postup

1

Zapnu si troubu na 200 stupňů, aby se mi vyhřála a vytáhnu z lednice 6 vajec, aby se ideálně ohřála na pokojovku.

2

Do mísy rozklepněte vajíčka, přidejte sůl a metličkou rozšlehejte. Přidejte strouhaný sýr a promíchejte. Doporučuju to nedělat metličkou, ale třeba špachtlí nebo lžící, jinak to z metličky nevymyjete.

3

Do talíře si nasypte mleté psyllium, mleté lněné semínko (sekám si jej v elektrickém mixéru), prášek do pečiva a všechna semínka. Nezapomeňte na kmín a sušený česnek.

4

Hmotu přisypte k tekutým věcem a promíchejte. Bude to hutné, nebojte se toho. Směs nechte 1-2 minuty uležet. Psyllium na sebe váže veškeré tekutiny a díky tomu bude chléb takový, jaký má být.

5

Vystelte formu na chléb pečičím papírem a celou hmotu do ní natvarujte. Vložte do trouby na prvních 20 minut při teplotě 200 stupňů.

6

Pak teplotu snižte na 170 stupňů a pečte dalších 20 minut. Chleba je hotový ve chvíli, kdy bude kůrka na pohled hnědá a křupavá.

7

Když chleba vytáhnu z trouby, nechám ho zhruba 10 minut ležet ve formě. Pak ho opatrně vytáhnu i s pečicím papírem na prkýnko, aby se tam nedržela zbytečně vlhkost a chleba rychleji zchladnul. Servírovat se dá už po 20 minutách od upečení. Studený je samozřejmě nejlepší. Ale znáte to, když vám to provoní byt, nechce se vám čekat. 😁

Sýrový keto chléb

Stáhněte si mini průvodce keto dietou zdarma

Okořenila jsem ho tipy, které mi ulehčují život na keto dietě a přidala moje začátečnické chybky

    Stáhněte si mini průvodce keto dietou zdarma

    Okořenila jsem ho tipy, které mi ulehčují život na keto dietě a přidala moje začátečnické chybky

      Stáhněte si mini průvodce keto dietou zdarma

      Okořenila jsem ho tipy, které mi ulehčují život na keto dietě a přidala moje začátečnické chybky

        Napsat komentář

        Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *