Oooooh pochválen buď tento famózní chleba!!!
Dneska je to už 5 měsíců, co jsem přestala jíst kupované pečivo obsahující bílou mouku. Pečivo si pečeme doma sami. Jíme jej zhruba 4x týdně. Tenhle chleba mi doporučila jedna prima baba na Instagramu, takže se s radostí dělím o recept dál. Chleba je fakt bomba!

Nejdřív si nachystám všechny suroviny
Pomocníci, které v receptu používám
- skleněná mísa, ve které budu tvořit těsto
- malý elektrický mlýnek (třeba ten na kafe), ve kterém rozsekám len a psyllium na prášek
- hluboký talíř, ve kterém si promíchám sypké suroviny
- metlička na rozmíchání vajec
- forma vystlaná pečícím papírem
Jdeme na to?
Zapnu si troubu na 200 stupňů, aby se mi vyhřála a vytáhnu z lednice 6 vajec, aby se ideálně ohřála na pokojovku.
Do mísy rozklepněte vajíčka, přidejte sůl a metličkou rozšlehejte. Přidejte strouhaný sýr a promíchejte. Doporučuju to nedělat metličkou, ale třeba špachtlí nebo lžící, jinak to z metličky nevymyjete.
Do talíře si nasypte mleté psyllium, mleté lněné semínko (sekám si jej v elektrickém mixéru), prášek do pečiva a všechna semínka. Nezapomeňte na kmín a sušený česnek.
Hmotu přisypte k tekutým věcem a promíchejte. Bude to hutné, nebojte se toho. Směs nechte 1-2 minuty uležet. Psyllium na sebe váže veškeré tekutiny a díky tomu bude chléb takový, jaký má být.
Vystelte formu na chléb pečičím papírem a celou hmotu do ní natvarujte. Vložte do trouby na prvních 20 minut při teplotě 200 stupňů.
Pak teplotu snižte na 170 stupňů a pečte dalších 20 minut. Chleba je hotový ve chvíli, kdy bude kůrka na pohled hnědá a křupavá.
Když chleba vytáhnu z trouby, nechám ho zhruba 10 minut ležet ve formě. Pak ho opatrně vytáhnu i s pečicím papírem na prkýnko, aby se tam nedržela zbytečně vlhkost a chleba rychleji zchladnul. Servírovat se dá už po 20 minutách od upečení. Studený je samozřejmě nejlepší. Ale znáte to, když vám to provoní byt, nechce se vám čekat. 😁
Nechte si chutnat. 😜
Katka .
Suroviny
Postup
Zapnu si troubu na 200 stupňů, aby se mi vyhřála a vytáhnu z lednice 6 vajec, aby se ideálně ohřála na pokojovku.
Do mísy rozklepněte vajíčka, přidejte sůl a metličkou rozšlehejte. Přidejte strouhaný sýr a promíchejte. Doporučuju to nedělat metličkou, ale třeba špachtlí nebo lžící, jinak to z metličky nevymyjete.
Do talíře si nasypte mleté psyllium, mleté lněné semínko (sekám si jej v elektrickém mixéru), prášek do pečiva a všechna semínka. Nezapomeňte na kmín a sušený česnek.
Hmotu přisypte k tekutým věcem a promíchejte. Bude to hutné, nebojte se toho. Směs nechte 1-2 minuty uležet. Psyllium na sebe váže veškeré tekutiny a díky tomu bude chléb takový, jaký má být.
Vystelte formu na chléb pečičím papírem a celou hmotu do ní natvarujte. Vložte do trouby na prvních 20 minut při teplotě 200 stupňů.
Pak teplotu snižte na 170 stupňů a pečte dalších 20 minut. Chleba je hotový ve chvíli, kdy bude kůrka na pohled hnědá a křupavá.
Když chleba vytáhnu z trouby, nechám ho zhruba 10 minut ležet ve formě. Pak ho opatrně vytáhnu i s pečicím papírem na prkýnko, aby se tam nedržela zbytečně vlhkost a chleba rychleji zchladnul. Servírovat se dá už po 20 minutách od upečení. Studený je samozřejmě nejlepší. Ale znáte to, když vám to provoní byt, nechce se vám čekat. 😁
Stáhněte si mini průvodce keto dietou zdarma
Okořenila jsem ho tipy, které mi ulehčují život na keto dietě a přidala moje začátečnické chybky
Stáhněte si mini průvodce keto dietou zdarma
Okořenila jsem ho tipy, které mi ulehčují život na keto dietě a přidala moje začátečnické chybky
Stáhněte si mini průvodce keto dietou zdarma
Okořenila jsem ho tipy, které mi ulehčují život na keto dietě a přidala moje začátečnické chybky