Možná jste už někdy slyšeli o polévce Zuppa Toscana

Hodnocení

Podzim to je synonymum chladu. 😁 A na ten nejlíp zabírají hutné teplé polévky. Tahle toskánská nádhera je ideálním řešením, protože nabízí spoustu skvělých chutí v jedné misce. Jedna porce mě nejen příjemně zahřeje, ale také zasytí na celé odpoledne.

TweetUložitSdílet
Příprava10 minutVaření25 minutJíst můžete za35 minut

Nejdřív si nachystám všechny suroviny


 4 plátky slaniny
 3 stroužky česneku
 1 středně velká cibule
 400 g italské klobásyalternativou je směs vepřového masa (třeba krkovice) s kusem tučnějšího hovězího, které pak společně okořeníte bylinkami
 1200 ml kuřecího vývaru
 200 g tučné smetany ke šlehání
 menší květák
 100 g kadeřávku
 sůl
 pepř
 parmazánmnožství nechám na vás, dává se nakonec jako ozdoba polévky a lehké dochucení

Pomocníci, které v receptu používám

  • elektrický mlýnek na maso pro výrobu masové směsi (v případě, že budete mít už hotovou klobásu, mlýnek nepotřebujete)
  • struhadlo na parmazán

Jdeme na to?

Pravá Zuppa Toscana se připravuje z italské klobásy (Salsiccia). Jde o syrovou klobásu z Toskánska, která ve střívku obsahuje směs nahrubo pokrájeného vepřového masa, špeku, soli, vína, koření a bylinek.

Kde ji sehnat?

Prodávají ji pokroková řeznictví, Rohlik.cz, italské speciálky a taky velkoobchodní prodejny (Makro). Občas se dá potkat i v Lidlu, ale nelze na to spoléhat. 

Jak jsem si ji vyrobila doma?

Do speciálky jsem tentokrát nevyrazila a směs jsem si vyrobila doma tak trochu po svém. Jen jsem ji neplnila do střívek, protože půjde do polévky. Použila jsem kus vepřové krkovice, tu jsem namlela na jemno, osolila a přidala trochu provensálských bylinek. Celkově mi to dalo cca 400 g směsi.

Pokud vám samotná krkovice moc nejede, zkuste kombinaci bůčku, krkovice a plecka v rovném poměru.


1

Začněte tím, že si nejdřív připravíte suroviny k vaření. To pak bude docela rychlé, tak ať nestresujete. Začnu kadeřávkem. Já jsem měla to štěstí a narazila na balený, který už byl otrhaný ze stonků a nakrájený. Pokud byste koupili kadeřávek ještě na stoncích, tak ho otrhejte a nasekejte nožem na menší kusy, které se vám pak po rozvaření budou lépe jíst.

2

Opláchněte květák a nalámejte na menší růžičky. Čím menší, tím rychleji bude polévka uvařená. Košťál nedávám.

3

Nakrájejte slaninu na menší kostičky. Stejně tak cibuli. Česnek zatím oloupejte, později ho prolisujete do hrnce.

4

Pokud máte k dispozici přímo Salsiccia klobásu, pecka. Nechte ji zatím ležet na lince, později ji ze střívka vytlačíte do polévky. Pokud jste si pořídili maso, je čas si jej připravit a okořenit.

5

Rozpalte velký hrnec a vložte do něj nakrájenou slaninu. Osmažte ji do křupava. Nelekejte se, že vám dole v hrnci vznikne tmavý výpek. Ten se ještě bude hodit. Opečenou slaninu vytáhnu na talířek s ubrouskem okapat. Budu jí pak používat k ozdobení polévky. Tuk ze slaniny určitě nevylévejte, budeme na něm v hrnci dále pokračovat.

6

Přidejte cibuli a prolisovaný česnek a restujte je spolu zhruba 5 minut, dokud nebude cibule skleněná.

7

Přidejte italskou klobásu (vytlačte směs ze střívka - to pak vyhoďte) nebo masovou směs, kterou jste si doma připravili a restujte zhruba 5 minut, dokud maso není opečené.

8

Přilijte do hrnce kuřecí vývar a vařečkou promíchejte, aby se vám ode dna hrnce oddělil výpek. Hned poté přidejte květák a kadeřávek a pořádně vše promíchejte. Nechte vařit na mírném ohni zhruba 10 minut.

9

Vyzkoušejte, jestli je květák už měkký. Pokud ano, přilijte smetanu, dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem a stáhněte z plotny.

10

Nalijte polévku do menší misky, přidejte strouhaný parmazán a kousky křupavé slaniny.

 

Nechte si chutnat. 😜

Katka .

KategorieKuchyněMetoda vařeníHashtag

 

Suroviny

 4 plátky slaniny
 3 stroužky česneku
 1 středně velká cibule
 400 g italské klobásyalternativou je směs vepřového masa (třeba krkovice) s kusem tučnějšího hovězího, které pak společně okořeníte bylinkami
 1200 ml kuřecího vývaru
 200 g tučné smetany ke šlehání
 menší květák
 100 g kadeřávku
 sůl
 pepř
 parmazánmnožství nechám na vás, dává se nakonec jako ozdoba polévky a lehké dochucení

Postup

1

Začněte tím, že si nejdřív připravíte suroviny k vaření. To pak bude docela rychlé, tak ať nestresujete. Začnu kadeřávkem. Já jsem měla to štěstí a narazila na balený, který už byl otrhaný ze stonků a nakrájený. Pokud byste koupili kadeřávek ještě na stoncích, tak ho otrhejte a nasekejte nožem na menší kusy, které se vám pak po rozvaření budou lépe jíst.

2

Opláchněte květák a nalámejte na menší růžičky. Čím menší, tím rychleji bude polévka uvařená. Košťál nedávám.

3

Nakrájejte slaninu na menší kostičky. Stejně tak cibuli. Česnek zatím oloupejte, později ho prolisujete do hrnce.

4

Pokud máte k dispozici přímo Salsiccia klobásu, pecka. Nechte ji zatím ležet na lince, později ji ze střívka vytlačíte do polévky. Pokud jste si pořídili maso, je čas si jej připravit a okořenit.

5

Rozpalte velký hrnec a vložte do něj nakrájenou slaninu. Osmažte ji do křupava. Nelekejte se, že vám dole v hrnci vznikne tmavý výpek. Ten se ještě bude hodit. Opečenou slaninu vytáhnu na talířek s ubrouskem okapat. Budu jí pak používat k ozdobení polévky. Tuk ze slaniny určitě nevylévejte, budeme na něm v hrnci dále pokračovat.

6

Přidejte cibuli a prolisovaný česnek a restujte je spolu zhruba 5 minut, dokud nebude cibule skleněná.

7

Přidejte italskou klobásu (vytlačte směs ze střívka - to pak vyhoďte) nebo masovou směs, kterou jste si doma připravili a restujte zhruba 5 minut, dokud maso není opečené.

8

Přilijte do hrnce kuřecí vývar a vařečkou promíchejte, aby se vám ode dna hrnce oddělil výpek. Hned poté přidejte květák a kadeřávek a pořádně vše promíchejte. Nechte vařit na mírném ohni zhruba 10 minut.

9

Vyzkoušejte, jestli je květák už měkký. Pokud ano, přilijte smetanu, dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem a stáhněte z plotny.

10

Nalijte polévku do menší misky, přidejte strouhaný parmazán a kousky křupavé slaniny.

Toskánská keto polévka

Stáhněte si mini průvodce keto dietou zdarma

Okořenila jsem ho tipy, které mi ulehčují život na keto dietě a přidala moje začátečnické chybky

    Stáhněte si mini průvodce keto dietou zdarma

    Okořenila jsem ho tipy, které mi ulehčují život na keto dietě a přidala moje začátečnické chybky

      Stáhněte si mini průvodce keto dietou zdarma

      Okořenila jsem ho tipy, které mi ulehčují život na keto dietě a přidala moje začátečnické chybky

        Napsat komentář

        Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *