Možná jste už někdy slyšeli o polévce Zuppa Toscana
Podzim to je synonymum chladu. 😁 A na ten nejlíp zabírají hutné teplé polévky. Tahle toskánská nádhera je ideálním řešením, protože nabízí spoustu skvělých chutí v jedné misce. Jedna porce mě nejen příjemně zahřeje, ale také zasytí na celé odpoledne.

Nejdřív si nachystám všechny suroviny
Pomocníci, které v receptu používám
- elektrický mlýnek na maso pro výrobu masové směsi (v případě, že budete mít už hotovou klobásu, mlýnek nepotřebujete)
- struhadlo na parmazán
Jdeme na to?
Pravá Zuppa Toscana se připravuje z italské klobásy (Salsiccia). Jde o syrovou klobásu z Toskánska, která ve střívku obsahuje směs nahrubo pokrájeného vepřového masa, špeku, soli, vína, koření a bylinek.
Kde ji sehnat?
Prodávají ji pokroková řeznictví, Rohlik.cz, italské speciálky a taky velkoobchodní prodejny (Makro). Občas se dá potkat i v Lidlu, ale nelze na to spoléhat.
Jak jsem si ji vyrobila doma?
Do speciálky jsem tentokrát nevyrazila a směs jsem si vyrobila doma tak trochu po svém. Jen jsem ji neplnila do střívek, protože půjde do polévky. Použila jsem kus vepřové krkovice, tu jsem namlela na jemno, osolila a přidala trochu provensálských bylinek. Celkově mi to dalo cca 400 g směsi.
Pokud vám samotná krkovice moc nejede, zkuste kombinaci bůčku, krkovice a plecka v rovném poměru.
Začněte tím, že si nejdřív připravíte suroviny k vaření. To pak bude docela rychlé, tak ať nestresujete. Začnu kadeřávkem. Já jsem měla to štěstí a narazila na balený, který už byl otrhaný ze stonků a nakrájený. Pokud byste koupili kadeřávek ještě na stoncích, tak ho otrhejte a nasekejte nožem na menší kusy, které se vám pak po rozvaření budou lépe jíst.
Opláchněte květák a nalámejte na menší růžičky. Čím menší, tím rychleji bude polévka uvařená. Košťál nedávám.
Nakrájejte slaninu na menší kostičky. Stejně tak cibuli. Česnek zatím oloupejte, později ho prolisujete do hrnce.
Pokud máte k dispozici přímo Salsiccia klobásu, pecka. Nechte ji zatím ležet na lince, později ji ze střívka vytlačíte do polévky. Pokud jste si pořídili maso, je čas si jej připravit a okořenit.
Rozpalte velký hrnec a vložte do něj nakrájenou slaninu. Osmažte ji do křupava. Nelekejte se, že vám dole v hrnci vznikne tmavý výpek. Ten se ještě bude hodit. Opečenou slaninu vytáhnu na talířek s ubrouskem okapat. Budu jí pak používat k ozdobení polévky. Tuk ze slaniny určitě nevylévejte, budeme na něm v hrnci dále pokračovat.
Přidejte cibuli a prolisovaný česnek a restujte je spolu zhruba 5 minut, dokud nebude cibule skleněná.
Přidejte italskou klobásu (vytlačte směs ze střívka - to pak vyhoďte) nebo masovou směs, kterou jste si doma připravili a restujte zhruba 5 minut, dokud maso není opečené.
Přilijte do hrnce kuřecí vývar a vařečkou promíchejte, aby se vám ode dna hrnce oddělil výpek. Hned poté přidejte květák a kadeřávek a pořádně vše promíchejte. Nechte vařit na mírném ohni zhruba 10 minut.
Vyzkoušejte, jestli je květák už měkký. Pokud ano, přilijte smetanu, dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem a stáhněte z plotny.
Nalijte polévku do menší misky, přidejte strouhaný parmazán a kousky křupavé slaniny.
Nechte si chutnat. 😜
Katka .
Suroviny
Postup
Začněte tím, že si nejdřív připravíte suroviny k vaření. To pak bude docela rychlé, tak ať nestresujete. Začnu kadeřávkem. Já jsem měla to štěstí a narazila na balený, který už byl otrhaný ze stonků a nakrájený. Pokud byste koupili kadeřávek ještě na stoncích, tak ho otrhejte a nasekejte nožem na menší kusy, které se vám pak po rozvaření budou lépe jíst.
Opláchněte květák a nalámejte na menší růžičky. Čím menší, tím rychleji bude polévka uvařená. Košťál nedávám.
Nakrájejte slaninu na menší kostičky. Stejně tak cibuli. Česnek zatím oloupejte, později ho prolisujete do hrnce.
Pokud máte k dispozici přímo Salsiccia klobásu, pecka. Nechte ji zatím ležet na lince, později ji ze střívka vytlačíte do polévky. Pokud jste si pořídili maso, je čas si jej připravit a okořenit.
Rozpalte velký hrnec a vložte do něj nakrájenou slaninu. Osmažte ji do křupava. Nelekejte se, že vám dole v hrnci vznikne tmavý výpek. Ten se ještě bude hodit. Opečenou slaninu vytáhnu na talířek s ubrouskem okapat. Budu jí pak používat k ozdobení polévky. Tuk ze slaniny určitě nevylévejte, budeme na něm v hrnci dále pokračovat.
Přidejte cibuli a prolisovaný česnek a restujte je spolu zhruba 5 minut, dokud nebude cibule skleněná.
Přidejte italskou klobásu (vytlačte směs ze střívka - to pak vyhoďte) nebo masovou směs, kterou jste si doma připravili a restujte zhruba 5 minut, dokud maso není opečené.
Přilijte do hrnce kuřecí vývar a vařečkou promíchejte, aby se vám ode dna hrnce oddělil výpek. Hned poté přidejte květák a kadeřávek a pořádně vše promíchejte. Nechte vařit na mírném ohni zhruba 10 minut.
Vyzkoušejte, jestli je květák už měkký. Pokud ano, přilijte smetanu, dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem a stáhněte z plotny.
Nalijte polévku do menší misky, přidejte strouhaný parmazán a kousky křupavé slaniny.
Stáhněte si mini průvodce keto dietou zdarma
Okořenila jsem ho tipy, které mi ulehčují život na keto dietě a přidala moje začátečnické chybky
Stáhněte si mini průvodce keto dietou zdarma
Okořenila jsem ho tipy, které mi ulehčují život na keto dietě a přidala moje začátečnické chybky
Stáhněte si mini průvodce keto dietou zdarma
Okořenila jsem ho tipy, které mi ulehčují život na keto dietě a přidala moje začátečnické chybky