Tlakovej hrnec, tlakáč, papiňák… to není nic nového. Vsadím se, že ho máte doma taky. Jenže technologie jdou kupředu a vznikají nové a vychytávky, které nám dělají život jednodušší. Tentokrát se budu bavit o elektrickém tlakovém hrnci, který jsem od mých milovaných rodičů dostala k narozeninám a jsem z něj opravdu nadšená.


O elektrickém tlakovém hrnci jsem si hodně četla v zahraničí. Tam je to totální hit. U nás v Česku ještě pořád stojíme hodiny u plotny a to nás logicky dohání k tomu, že na vaření kašleme 😀 (všem vášnivým kuchařkám všechnu čest).

Vaření mám stále ráda, ale jsou dny, kdy zkrátka nemám náladu, čas ani chuť vařit a tenhle nástroj mi značně ušetří čas. Než se víc začnete zajímat o multifunkční tlakový hrnec, chci vám napsat několik mých zkušeností a postřehů, které vám pro pořízení hrnce možná poslouží.

Co to ten elektrický tlakový hrnec vlastně je?

Zjednodušeně řečeno jde o chytrý hrnec, který postavíte na linku, zapnete do zásuvky a zvesela vaříte. 😀

Hrnec umí uvařit vejce, rýži, polévku, opékat maso, dusit zeleninu… některé (můj ano) umí dokonce vyrobit i jogurt a mnoho dalších funkcí. Funguje to tak, že do hrnce vložíte suroviny, zavřete víko, zvolíte konkrétní program a spustíte. Jakmile se hrnec natlakuje, víko se bezpečně uzamkne a neotevřete ho, dokud tlak zase neuvolníte tlačítkem.

Na trhu existuje mnoho značek, které tyto hrnce prodávají a liší se cenou a funkcemi. Některé mají dokonce aplikaci a můžete je ovládat přes WIFI. 😃 Já jsem zůstala věrná Lidlu a svůj první hrnec jsem pořídila (ehm tedy rodiče pořídili 😊 ) právě tam. Cena 1.799 Kč je podle mě bezkonkurenční. 

Když mi hrnec přišel poprvé a já jej zapnula, docela mě vyděsil. Zkusila jsem vařit vejce, ale hrnec začal vydávat šílený zvuk a pára šla všude kolem víka. Hrnec jsem reklamovala. Problém byl ve vadném těsnění, takže se hrnec nenatlakoval. Když mi přišel nový hrnec, byl už v pořádku. To se prostě stává a netřeba si z toho dělat těžkou hlavu. 😎

Jaké konkrétní funkce tento hrnec má?

  • vaření drůbeže
  • vaření ryb
  • zelenina a brambory v páře
  • vaření fazolí a chilli
  • vaření vajec
  • pomalé vaření
  • opékání
  • pečení moučníků
  • příprava jogurtu
  • vaření pokrmů z jednoho hrnce
  • vaření polévek
  • dušení masa
  • vaření směsi obilovin, neloupané rýže, směsi divoké rýže
  • vaření bílé nebo loupané rýže
  • funkce udržování teploty
  • odložený start
  • další manuální funkce

My třeba milujeme maso. Pěkně napomalo, aby se trhalo a zároveň bylo krásně šťavnaté. Buď si můžete koupit hrnec na pomalé vaření, ale bude vám zabírat místo v kuchyni a stejně v něm nic jiného neuvaříte, nebo můžete maso vařit až 10 hodin. Pcheeeee, na to opravdu nemám. Zapomenu to zapnout včas a už jsem ve stresu, protože to bude trvat taaaak dlouho!

V tomhle hrnci trhané masíčko uděláte ani ne za 5 hodin, takže ho tam odpoledne šoupnete a můžete se těšit na večeři, která bude včas.

Zkoušela jsem např. vepřový bok a za 50 minut byl hotový a krásně rozpadací!

Šťavnatá kuřecí stehna za 15 minut!

Já třeba miluju kuře a někdy, když se vracím domů a vím, že  budu mít hroznej hlad, ale málo energie na uvaření, tak musím vymyslet něco rychlého.

Cestou v krámě nebo u řezníka stačí koupit třeba kuřecí stehna a doma si je v hrnci za 15 minut připravím – navíc to za mě hrnec udělá téměř sám a můžu mezitím připravit třeba rychlou přílohu – salát, květákovou rýži… Je to super rychlé a maso šťavnaté!

 

Ztratí jídlo během vaření živiny?

Slyšela jsem názory, že díky vaření na vysokou teplotu tlakem se z jídla ztrácí živiny. Ono to tak úplně pravda není. Vaření vysokým tlakem umožňuje rychlé a rovnoměrné rozložení tepla, kdy navíc nemusíte jídlo ponořit do vody. K tomu, aby se v hrnci vytvořil tlak stačí jen hrneček vody nebo jiné tekutiny (vývar). Díky tomu, že jídlo není ponořené ve vodě, vitamíny se tak nerozpouští. Pára, která obklopuje jídlo, zabrání oxidaci při působení vzduchu.

Když jsem třeba připravovala dušený květák, který byl mimochodem hotový za 4 minuty (!!!), vypadal stejně, jako když jsem ho tam vložila (žádná rozblemcaná kaše) a chutnal přirozeně.

Je vaření v hrnci bezpečné?

Teď už s klidnou duší můžu říct, že ano. Ono totiž na internetu najdete články o tom, jak někomu bouchl tlakáč a kdesi cosi. To možná platilo u tlakáčů před 60 lety. 🤣

Hrnec má bezpečnostní pojistku, která vám nedovolí ho otevřít, dokud tlak nevyprchá, K tomu slouží bezpečností ventil v zadní části. Ten je nastavený chytře, buď automaticky vypustí po vaření všechen tlak v rozmezí 10-30 minut podle zvoleného programu, nebo to můžete urychlit podržením a to trvá několik vteřin.

Musíte si v začátcích s hrncem “sednout”. 😀 Určitě není dobré podceňovat množství tekutin, které do hrnce přidáte. Když jsem vařila poprvé maso, dala jsem tam o půlku vývaru méně a maso se mi lehce připeklo, protože nemělo tekutinu. Stačilo dát více tekutiny a ručně snížit tlak. Příště už si to budu pamatovat a taky to zohledním v mých receptech, aby vás to netrápilo. 😃

Je lepší uvolnit tlak automaticky nebo ručně?

Přirozené uvolnění, tedy to automatické, které za vás hrnec udělá po skončení programu je podle mě lepší – třeba pro maso, protože to ještě uvolní šťávy a masíčko je pak super šťavnaté! Třeba u polévky nebo dušené zeleniny zase odpouštím tlak ručně, protože není nutné, aby tlak se zeleninou ještě pracoval.

Zamilovala jsem si funkci “sauté”

Sauté neboli opékání využijete při připravě masa, protože všechno děláte v jednom hrnci.

Když funkci spustíte, hrnec se nějakou chvíli zahřívá na teplotu vhodnou k opékání. Jakmile je připraven, pípne a nahodí hlášku “HOT” (žhavé). Vy víte, že se můžete pustit do opékání.

Na troše oleje třeba opeču kuře dozlatova (bez kůže), vytáhnu, přileju vodu nebo vývar, seškrábnu špachtlí výpek ze dna hrnce, který se vodou naředí a je to.

Pak stačí přidat speciální mřížku (součásti hrnce) a na ní položit opečené kuře.

Při programu “poultry” (drůbež) na vysoký tlak je za 15 minut hotové a dole mi zůstane krásnej šťavnatej výpek! 

Co nedoporučuju vařit v hrnci?

Je důležité říct, že hrnec vám 100 % nenahradí sporák nebo troubu, ale budete ho hojně používat. Třeba dražší hovězí maso (vyzrálé stejky, svíčková) bych pekla v troubě nebo na pánvi/grilu. Stejně tak, pokud budete dělat nějakou krémovou polévku, do které se přidává smetana nebo sýr, nedávala bych to do hrnce při vaření na vysokém tlaku, ale spíš až nakonec, kdy vaření tlakem vypnete.

Daly by se v tom uvařit i těstoviny, ale byla bych opatrná. Voda z těstovin může pěnit a prskat a mohlo by to vystříknout z ventilu.

Ani vepřové kotlety se moc s hrncem kamarádit nebudou. Tlak způsobí, že maso bude spíš žvýkačka. Volila bych konzervativní způsob přípravy. Pokud chcete vytvořit křupavé pečené maso, nebude vám hrnec moc dobře sloužit. Funkcí “sauté” ho sice opečete, ale díky tlaku a vlhku z něj křupavé masíčko neuděláte. Stejně tak s kuřecími křidélky, ty bych radši dělala v troubě. 😎 

Kde hrnec koupit a co je součástí balení?

Hrnec jsem objednávala z Lidlu. Mám s jejich produkty velmi dobré zkušenosti a s ohledem na cenu a výkon je to příjemný poměr. Cena hrnce je standardně 1.799 Kč a občas ho má Lidl v akci.

  • Tlakový hrnec
  • Mísa na kondenzovanou vodu (je to spíš malá plastová dózička)
  • Napařovací vložka s praktickými úchytkami (super právě na maso)
  • Odměrka
  • Lžíce na rýži
  • Polévková lžíce (spíš naběračka)
  • Návod v češtině
  • Mini kuchařka s úvodními recepty
Koupit hrnec

Jak už název článku vypovídá, hrnec opravdu ocení ti z vás, kdo nechcete trávit dlouhé minuty vařením v domácnosti, ale chcete si užít výhody tlakového (i netlakového) vaření u vás doma.

Je potřeba počítat s tím, že hrnec zabere trochu místa, takže pokud na lince nebo v bytě bojujete s nedostatkem místa/úložných prostor, zauvažujte nad tím.

Držím vám s hrncem pěsti, ať ho pořídíte od jakéhokoliv výrobce.

Ať vám dobře slouží!

Katka .

Stáhněte si mini průvodce keto dietou zdarma

Okořenila jsem ho tipy, které mi ulehčují život na keto dietě a přidala moje začátečnické chybky

    Stáhněte si mini průvodce keto dietou zdarma

    Okořenila jsem ho tipy, které mi ulehčují život na keto dietě a přidala moje začátečnické chybky

      Stáhněte si mini průvodce keto dietou zdarma

      Okořenila jsem ho tipy, které mi ulehčují život na keto dietě a přidala moje začátečnické chybky

        Napsat komentář

        Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *